Bag to slags
fastelavnsboller af den samme dej. I den ene bages bollerne med fyldet, i den
anden kommes fyldet i bagefter.
Arbejdstid: 60 min.
Bagetid: 20 min. Fryseegnet. 12 boller
#
Dej:
125 g koldt smør
2 spsk sukker
½ tsk stødt
kardemomme
1 knsp salt
2 dl mælk
35 g gær
350 g hvedemel
1 æg
Fyld:
100 g blødt smør
100 g farin
100 g marcipan eller
mandler
100 g mørk chokolade
Pensling:
1 æg
Glasur:
2 spsk piskefløde
1 spsk sirup
100 g mørk chokolade
evt. lidt
lakridspulver
*
Hak det kolde smør
ud i melet med et mørdejsjern eller i en foodprocessor og tilsæt sukker,
kardemomme og salt.
Rør gæren ud i lun
mælk (maks. 37 °C) og tilsæt æg og mel.
Ælt dejen blød og
lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 1 time.
Rør blødt smør
sammen med farin og tilsæt groftrevet marcipan eller hakkede mandler samt
hakket chokolade.
Tril fyldet til 12
kugler.
Vend dejen ud på et
meldrysset bord og ælt den igennem.
Rul den ud til en
firkantet plade (ca. 30x40 cm) og del den i 12 kvadrater (ca. 10x10 cm).
Læg en kugle fyld på
hver og saml dejen ved at klemme samlingerne sammen med fingrene.
Læg bollerne med
sammenføjningerne nedad, form dem runde og læg dem på to bageplader med
bagepapir.
Lad dem efterhæve
tildækket i 30-45 min.
Varm ovnen op til
200 °C varmluft.
Pensl bollerne med
sammenpisket æg og bag dem i 15-20 min.
Stil dem til
afkøling på en rist.
Giv fløde og sirup
et opkog og tag gryden af varmen.
Tilsæt hakket
chokolade og lad det smelte et par min.
Rør glasuren blank
og fordel den på kagerne.
Drys evt. med
lakridspulver.
Boller uden fyld:
Form dejen til 12 boller og lad dem efterhæve tildækket i ca. 30 min.
Bag som beskrevet og
afkøl bollerne.
Rør ½ portion af
fyldet.
Skær et låg af hver
bolle og udhul underbolien lidt.
Smuldr indmaden, rør
den sammen med fyldet og læg det tilbage i bollerne.
Pisk ¼ liter
piskefløde til blødt skum og sprøjt en tyk kant flødeskum rundt om fyldet.
Læg lågene på og
pynt med sigtet flormelis.
TIPS: Det bliver fastelavn søndag d. 3. marts 2019 og søndag
d. 23. februar 2020.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin