Logo

Eriks Sesamboller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lækre, lette boller til kaffe eller te med smør.evt. ost eller marmelade. Fryseegnede.

½ l letmælk, lunet
50 g gær
900 g hvedemel, evt. lidt mere
4 spsk melis
1 tsk salt
2 æg
100 g sesamfrø
150 g smør eller margarine
50 ml sesamolie
1 æg + ½ dl letmælk til dypning
ca. 100 g sesamfrø til overfladen

Gær røres ud i den letlunede mælk. Melet sigtes ned i røreskål (gerne røremaskine). Gærblandingen, sukker, salt, sesamfrø og æg tilsættes. Der æltes, til dejgen er homogen og glat. Såfremt den klistrer, tilsættes lidt mere hvedemel, indtil dejen løsner sig fra skålen. Smør lunes let og tilsættes lidt ad gangen sammen med sesamolie under fortsat omrøring. (Bemærk:Ifølge mange opskrifter tilsættes fedtstof sammen med gær og de andre ingredienser. Det er forkert!!. Fedtstof skal først tilsættes efter æltningen, fordi fedtstoffet ellers dækker melpartiklerne, således at gæren ikke kan påvirke melet ordentligt). Det gør dog ikke noget, at der efter fedtstofiblandningen tilsættes lidt mere hvedemel, for at dejen kan slippe skålen under den fortsatte æltning. Dejen stilles ikke for varmt til hævning til dobbelt størrelse. Langsom hævning giver bedre resultat. Ovnen stilles i mellemtiden til 215ºC. To bageplader smøres. 1 æg og lidt letmælk sammenpiskes i dyb tallerken. Sesamfrø hældes ligeledes op i dyb tallerken.

Den hævede dej æltes grundigt og deles i to dele. Hver del rulles til en lang, jævnt tyk pølse; evt. strøs der med lidt hvedemel. Pølsen deles med en kniv i fem dele. Hver del igen i fire dele. Hver lille del rulles kraftigt mellem flade hænder, således at der dannes en kugle med jævn overflade. Kuglerne lægges på bordet. Derefter tages en kugle ad gangen op med hånden, dyppes halvvejs ned i ægblandingen og derefter i tallerkenen med sesamfrø. Stiles på bagepladen i 5 x 4 rækker. Der skal være afstand mellem kuglerne, fordi de hæver. Stilles til efterhævning. Sættes midt i oven og bager ca et kvarter. De færdige boller lægges på en rist til afkøling. Mens den første bageplade bages, gentages processen med de 20 boller til den enden plade.

Serveres let lune sammen med smør, evt. marmelade eller ost. Kan nedfryses i frysepose. Tøs op før brug i stuetemperatur og lunes let i ovnen før servering.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.004 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her