De
engelske muffins er ikke muffins i dansk forstand, men derimod lade boller, der
smager skønt med smør og marmelade eller lagt sammen med pålæg. Bollerne bages
på en stegepande.
Arbejdstid:
45 min. Hævetid: 1½ time. Stegetid: 25 min. Fryse-egnede. (10-12 stk)
#
15 g
gær
3 dl
vand (eller mælk)
½ tsk
natron
ca.
500 g hvedemel
2
æggehvider
1½
tsk salt
groft
majsmel (eller grahamsmel)
smør
eller olie (til stegning)
*
Vend
dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud i 1 cm's tykkelse.
Udstik
den i 10-12 cirkler (8 cm i diameter) og læg dem på en bageplade drysset med
groft majsmel eller grahamsmel.
Drys
dem med groft mel og lad dem hæve tildækket 30-45 min.
Varm
en stor stegepande til middel varme og pensl med lidt smør eller olie.
Læg
så mange dejcirkler på, som der er plads til, og bag dem 4-5 min. på hver side
- skru evt. lidt ned for varmen undervejs.
Rør
gæren ud i lunken vand eller mælk og tilsæt natron.
Rør
halvdelen af melet i.
Pisk
æggehviderne stive og vend dem i dejen.
Tilsæt
salt og hæld resten af melet i.
Ælt
dejen glat, form den til en kugle og læg den i en skål.
Lad
den hæve tildækket i ca. 1 time.
Server
bollerne lune eller afkølede med koldt smør og marmelade eller pålæg.
# Alternativ uden gær:
150 g
blødt smør
150 g sukker
2 æg
150 g hvedemel
2 strøgen tsk bagepulver
60 g rosiner eller hakket chokolade
Anvendes rosiner, smager det godt, hvis du også kommer revet skal af 1 citron
eller appelsin i dejen.
Du rører smør og sukker skummende, heri piskes de hele æg, og til sidst
røres hvedemel med bagepulver, frugtskal og rosiner eller evt. hakket chokolade
i.
Dejen fordeles enten i papirforme (usmurte) eller i aluminiumsforme, der er
letsmurte, eller evt. i de særlige muffinsforme, der også skal smøres.
Kagerne bager på en rist eller på en plade på nederste rille ved 200-220 °C i
15 min.
Afsvaler lidt i formene, og tages så nemt ud eller serveres i papirformene.
Muffins kan fryses, tø op og lunes ved 200 °C i 6 min. i ovnen.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin