150 g mørk chokolade, god kvalitet
150 g sukker
150 g usaltet smør
4 æg (klasse A), blommer og hvider for sig
Lidt smør og sukker til formen
Evt. chokoladespåner til pynt
kirsebær:
500 g friske kirsebær
250 g brun rørsukker
2 ½ dl friskpresset appelsinsaft
4 vaniljestænger
2 ½ dl portvin (Fine Tawny)
Chokoladekage:
Smør en springform med smør og drys den med sukker på siderne. Smelt chokoladen, smør og sukker i en skål over vandbad. Du skal passe på, at massen ikke bliver for varm.
Tag chokoladecremen af varmen og lad den køle lidt af, inden du pisker æggeblommerne i. Varm igen over vandbad under konstant piskning. Bliv ved til cremen har en tyk konsistens.
Tag chokoladen af varmen, rør den glat og køl den lidt af.
Fat piskeriset og pisk æggehviderne stive. Vend nu de piskede hvider i chokolademassen lidt af gangen. Fyld ⅔ af dejen i springformen og bag kagen i en forvarmet varmluftovn ved 170 º i 40-45 min. Opbevar resten af dejen ved stuetemperatur. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af. Dæk til og sæt hele herligheden i køleskabet i et par timer.
Portvinssyltede kirsebær:
Vask kirsebærrene (stilke n må gerne blive på) og læg dem i en skål, der kan tåle høj varme. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab marven ud. Kom alle ingredienser i en gryde (undtagen kirsebærrene) og kog det lidt ned. Hæld den varme lage over kirsebærrene og afkøl.
Skær kagen i 10-12 stykker, drys eventuelt med chokoladespåner og sæt dem på en tallerken. Fordel kirsebærrene med lidt af lagen på tallerkenen. Kirsebærrene kan både serveres lune og kolde. En kugle vaniljeis vil være pragtfuld til denne dessert.