Mille-feuille de pommes au romarin et au caramel - 4 personer
300 g butterdej
100 g flormelis
4 faste æbler (gerne røde i kødet)
2-4 cl Calvados
2 tsk rosmarin
20 g sukker
15 g smør
1 æg
Butterdej: se opskrift eller brug færdig butterdej
Karamelsauce:
50 g sukker
½ dl vand
1 dl piskefløde
2 dl flødeskum
samt
Vanilliecreme: Se opskrift på: Konditorcreme / vaniljecreme
Frugtcoulis
Butterdejen rulles ud på et bord med lidt flormelis i 2-3 mm tykkelse
Med et glas (ca. 7 cm i diameter) udstikkes skiver som kiks.
De pensles med æggeblomme i et meget fint lag.
Drysses derefter med flormelis i et jævnt lag.
Derefter bages butterdejsstykkerne på bagepapir i ovn ca. 225° til de er karamelliserede på overfladen.
Tages hurtigt ud af ovnen og presses evt. flade igen
Butterdejsskiverne/kiksene kan laves dagen i forvejen.
Karamelskum:
Sukker og vand sættes på varmen i en gryde til sukkeret karamelliserer. Jo mørkere karamellen bliver, jo mere smag får den.
Fløden tilsættes og koges lidt med.
Afkøles og vendes med stiftpisket flødeskum.
Æblerne:
udstikkes, skrælles og skæres i tykke skiver eller tourneres og sauteres i lidt smør med rosmarin og flamberes i Calvados, drysses med sukker og karamelliserer på panden. De må ikke klaske sammen.
Anretning:
Vanillecreme smagt til med Calvados kommes i et tyndt lag på en tallerken og pyntes i kanten med lidt frugtcoulis.
En butterdejsbund lægges i midten, æblerne lægges rundt i kanten på butterdejsbunden, en klat vaniljecremen lægges i midten og endnu et lag butterdej lægges på. (dette kan gentages to gange.)
Øverste lag butterdej sprøjtes/dekoreres med karamelskum.
Kan pyntes med rosmarinkviste fra panden.