Noget af det bedste du kan gøre for dine burgere er at lægge dem på burgerboller du selv har lavet. Købeboller har en kedelig konsistens, og de holder sig mistænkeligt længe.
Denne opskrift er enkel at følge og giver et enestående resultat. Ved at lave lidt om på formen får du pølsebrød som de fleste kun kan drømme om.
7 dl hvedemel
1 pose tørgær
1 tsk salt
1 spsk sukker
1 ¼ dl mælk
1 ¼ dl vand
2 spsk olie (majs-,jordnødde- eller raps-)
1 æg
lidt groft majs- eller polenta mel
1 æggehvide
evt. sesamfrø eller en anden type frø
Hæld mel, gær, salt og sukker i en skål.
Rør det sammen med en grydeske.
Varm mælk og vand op i en lille gryde.
Væsken skal være lunken.
Hvis du har glemt alt om gryden, og mælkeblandingen bobler og ryger, er det ikke særlig smart at tjekke temperaturen med fingeren ...
Bland olien, ægget og mælkeblandingen i melet.
Brug en elpisker til at røre dejen.
Tag dejen op af skålen og over på et melet køkkenbord.
Ælt dejen godt i 4-5 minutter og form den til en kugle.
Smør en skål med lidt olie.
Læg dejen i skålen og dæk med plastfolie.
Lad dejen hæve på et lunt sted i ca. 1 time, til dobbelt størrelse.
Slå dejen ned og del den i to.
Del derefter hver halvdel i 4, 5 eller 6 stykker (alt efter hvor store du vil have de færdige brød).
Form hvert stykke til en kugle ved at rulle den på køkkenbordet.
Drys kun mere mel på bordet hvis det er absolut nødvendigt.
Til pølsebrød gælder det bare om at lave lidt om på formen af dejkuglen (rul den lidt mere aflang).
Tryk kuglen flad til en ca. 1 cm tyk skive.
Strø lidt majsmel eller polentamel på en bageplade og læg bollerne på pladen.
Dæk over med plastfolie og efterhæv i ca. 45 minutter.
Tænd ovnen på 200°C.
Pensl brødene med æggehvide og drys sesamfrø over hvis du vil.
Bag brødene i ovnen i ca. 12-14 minutter til de er gyldne.
Tag brødene ud af ovnen og afkøl dem på en rist.
Tips:
Der findes ikke mange målebægre som viser nøjagtige mål på halve deciliter. Endnu færre af dem viser mål på kvarte deciliter. Her er det ikke så vigtigt.
Bland bare ca. fifty-fifty mælk og vand i målebægeret.
Du er ikke på Michelin-stjerne-restaurant nu ...
Vær lidt kreativ og brug forskellige typer frø oven på brødene. Særlig gode er sesamfrø, valmuefrø og solsikkefrø. Du kan også drysse ristede løg eller ost på dem (før de bliver bagt). For de mere kunstneriske af jer kan det være sjovt at eksperimentere med forskellige typer snit i brødene. Brug en meget skarp kniv!