500 g hvedemel
2 tsk salt
1 tsk sukker
2,5 dl lunt vand
1 pk gær (50 g)
25 g smør eller margarine
groft salt *
Sådan laves brezels
Bland hvedemel, salt og sukker sammen i en skål.
Opløs gæren i det lune vand og hæld det i skålen.
Lad det hele trække i 15 min til dobbelt størrelse.
Tilsæt nu det bløde margarine og det hele æltes god sammen.
Lad det trække et varmt sted i 30 min.
Del dejen op i 12 lige store stykker.
Rul dem til ca. 60 cm lange pølser der er tykkest på midten.
Fold dem til kringler.
De nu formede Brezeln lægges ca. 1 time i køleskabet.
I mellemtiden blandes 30 g kaustisk soda i 1 l vand
HUSK: Blandingen udvikler varme så en skål der kan tåle varme skal anvendes. FØRST HÆLDES VANDET I OG DEREFTER KAUSTISK SODA.
Tag så Brezeln ud af køleskabet og dyp dem i ca. 30 sek. i soda-blandingen.
Brug gummihandsker eller en hulske - det ætser.
Læg dem på pladen og drys med groft salt.
Bages i ca. 15 min ved 200°C alt efter hvor brune du ønsker dem.
Tips: I stedet for kaustisk soda kan du bruge 5 g tvekulsurt natron i kogende vand.
Små saltkringler og saltstænger er faktisk lavet af de samme ingredienser.
Som dekoration kan bruges forskellige krydderier og glasurer, saltkrystaller, sukker og forskellige frø eller nødder. Størrelsen kan varieres.