Surdej:
3 dl hørfrø
1 l. groft rugmel
8 dl kogende vand
Dej 2:
100 g gær
2 spsk anis
2 ½ dl rugmel
6 dl lunken vand
2 spsk fennikel
smør og sesamfrø til formen
1 tsk havsalt
1 dl solsikkeolie
Til surdej blandes hørfrø, rugmel og kogende vand i en stor skål.
Dæk skålen med et rent viskestykke og lad det stå 5-6 timer, gerne natten over.
Opløs gæren i lidt lunkent vand.
Tilsæt resten af vandet og rør godt rundt. Bland med surdejen.
Tilsæt salt, krydderier og olie.
Tilsæt rugmel lidt ad gangen og arbejd dejen smidig og blank.
Lad den hæve på et lunt sted uden træk i 45 min.
Smør 4 forme á 1 ½ l og drys med sesamfrø.
Fordel dejen i formene og lad brødene hæve i ca 30 min.
Bag brødene ved 200°C på nedertse rille i ca 1 time.
Lad brødene stå 1 døgn, så smagen fra krydderierne rigtigt kommer frem.