Dej:
100 g smør/margarine
125 g hvedemel
1 æggeblomme
1 spsk koldt vand
Fyld:
¾ kg syrlige æbler
1-1 ½ dl sukker efter smag
2 tsk vaniljesukker
¼ tsk nellike
½ tsk kanel
Pensling: sammenpisket æg
Pynt: sukker
Smuldr fedtstof i melet.
Tilsæt æggeblomme og vand og saml dejen hurtigt.
Læg den koldt i ½-1 time.
Tænd ovnen på 225°C.
Skræl æblerne, skær dem i både, og bland dem med sukker og krydderier.
Smør et ovnfast fad og læg æblerne i.
Udrul dejen på et melet bord, i en lidt større plade end fadet.
Læg dejen over æblerne.
Tryk den til langs kanten så den danner bølgekant.
Klip nogle lufthuller med en saks.
Pensl dejen med sammenpisket æg og drys med sukker.
Bages på rist midt i ovnen ved 200°C i 30-40 min.
Serveres lun med crème fraîche, flødeskum el. vaniljeis.