Disse saftige kager vil minde dig om de æblekager med smuldredej, du spiste som barn. Tranebærrene giver en let syrlig aroma og en dejlig farve.
18 cupcakes:
225 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 tsk stødt kanel
½ tsk friskrevet muskatnød
375 g smør ved stuetemperatur
300 g sukker
2 æg
2 ½ dl æblegrød (købt eller efter opskriften nedenfor)
1 spsk fint revet økologisk citronskal
200 g tranebær (friske eller frosne)
65 g hakkede valnøddekerner (kan udelades)
Æble- og valnøddedej:
30 g smør
6 tsk sukker
50 g mel
1 æble, skrællet, og skåret i små tern
65 g hakkede valnøddekerner
A. Varm ovnen op til 180°C
Bland de tørre ingredienser med krydderierne, og stil dem til side.
B. Rør smør og sukker i køkkenmaskinens store skål, til det er cremet og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen, og rør godt efter hvert af dem.
Tilsæt de tørre ingredienser, æblegrød og citronskal, og rør dejen sammen. Vend tranebær og evt. valnødder i.
Hvis du bruger frosne tranebær, skal du ikke tø dem op på forhånd.
C. Fyld papirformene med dej, til de er godt halvt fulde.
Glat dejen ud med bagsiden af skeen.
Æble- og valnøddedej:
Smelt smørret i en pande, og tilsæt resten af ingredienserne.
Bland det godt, og varm op under omrøring, til blandingen lige netop begynder at skifte farve.
Tag den væk fra varmen, og læg en skefuld på hver kage.
Bag dem i ca. 20 minutter, eller til en tandstikker, stukket ind i midten, kommer ud uden dej.
Lad dem køle helt af, før du tager dem ud af formen.
Pynt evt. med friske bær, f.eks. ribs.
Tips: Server disse kager med en klat flødeskum på toppen.
Æblegrød:
3-4 æbler, skrællede, uden kernehus og hakket i små stykker
200 g lyst rørsukker
100 g smør, skåret i små stykker
2 spsk vand
1 tsk stødt kanel
Æblegrød: Bland alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og lad det koge sagte i 5-10 minutter, eller til æblerne er møre.
Tag gryden væk fra blusset, og purer æblerne med en gaffel.
Køl fyldet af, før du kommer det i kagerne.