simpelt hen - ikke bare fin til salater af alle slags, men også alletiders til marinade af kød og fisk, til dip med artiskokblade, til at pensle grillmad med. Alt efter udvalget af vineddike-, olie- og sennepssorter kan man selv finde sin egen ultimative yndlingsvinaigrette.
1 tsk sennep (fx dijon-sennep)
2-3 spsk vineddike (hvid eller rød)
salt, friskkværnet peber
6 spsk olie (solsikkeolie, olivenolie, en del nøddeolie)
Pisk sennep, eddike, salt og peber kraftigt med piskeris i en skål.
Tilsæt olien i en tynd stråle og rør det hele til en let cremet dressing, smag til.
Smager godt sammen med: næsten alt, som kaldes salat
Kj pr. portion: 460
Varianter: Grundlaget er opskriften ovenfor.
Tomatvinaigrette:
Læg 1 tomat i kogende vand ganske kort tid, giv den et kuldechok i koldt vand og træk skindet af.
Skær tomatkødet i bitte små terninger og bland dem i.
Lækkert til kogt oksekød, til lune linser, til skiveskåret mozzarella.
Krydderurtevinaigrette:
1 bundt friske krydderurter skylles og hakkes meget fint, til sidst blandes urterne i vinaigretten.
Persille er godt til fx artiskokker, purløg til lune asparges og dild til agurkesalat eller til dampede fiskefileter.