(1 brød)
Et dejligt brød med opblødte havregryn og solsikkekerner. Det kan spises til suppe, til en salat eller sammen med gode oste og et glas rødvin.
3 dl havregryn
2 dl solsikkekerner
1-2 tsk stødt anis
3 dl kogende vand
25 g smør eller margarine
2 tsk salt
3 dl lunkent vand
50 g gær
675-775 g hvedemel
vand eller mælk til pensling
solsikkekerner til pynt
Hæld havregrynene op i et stort dejfad. Tilsæt solsikkekerner og anis. Hæld det kogende vand over. Tilsæt fedtstof, og rør rundt. Lad blandingen stå, indtil den er lunken.
Tilsæt salt og det lunkne vand. Rør gæren ud i blandingen. Tilsæt 600 g hvedemel. Rør dejen godt igennem. Tilsæt mere hvedemel lidt ad gangen, indtil dejen samler sig og bliver smidig. Det bedste resultaHår man i en køkkenmaskine. Lad dejen hæve under film eller et klæde i ca. 40 min. på et lunt sted. Ælt dejen smidig på et meldrysset bord. Del dejen i to stykker. Form det ene stykke til en flad dejcirkel, og læg den på en smurt bageplade. Drys med solsikkekerner, og klap dem lidt ned i dejen. Del det andet stykke i 8 mindre stykker, som formes til aflange boller - 'blomsterblade', der lægges rundt om dejcirklen.
Lad brødet hæve under et klæde i ca. 30 min. Tænd ovnen på ca. 225°.
Brødet pensles med vand eller mælk, og cirklen drysses med lidt flere solsikke kerner. Bages på nederste rille i 30-35 min. Dæk brødet med alufolie hen imod slutningen af bagetiden, hvis det bliver for mørkt. Lad det køle af på en rist.