(3 brød)
I Skåne var det almindeligt at bage med skolddejning helt frem til 1900-tallet. I dag er man vendt tilbage til denne bagemetode. Bemærk, at man tit kommer sukker og sirup i brødet i Skåne. Det skyldes, at der dyrkes mange sukkerroer i denne del af Sverige, og det var vigtigt at udnytte de råvarer, man havde ved hånden. Efterhånden blev det søde brød en del af den skånske madkultur.
1. dag:
1 liter vand
1-2 spsk kommen
550 g rugmel
Hæld kogende vand over melet. Kog kommensfrøene op med lidt vand, hæld det over melet, og rør det sammen. Lad blandingen stå ved stuetemperatur i 10-12 timer, gerne natten over. Efterhånden udvikler der sig en fin aroma.
2. dag:
50 g smør eller margarine
2 ½ dl vand
50 g gær
½ spsk husholdningseddike
2 tsk salt
1 dl sirup
1-1 ¼ kg hvedemel
Smelt smørret, tilsæt vand, og varm det op til ca. 500. Hæld det i melblandingen. Tilsæt smuldret gær, eddike, salt og sirup. Rør så meget hvedemel i, at dejen bliver glat og smidig. Lad den hæve i 1 ½ time.
Form 3 brød af dejen, og læg dem i en smurt bradepande. Lad brødene hæve under et klæde. Bag brødene på nederste rille i ovnen ved 175º i 1-1 ½ time. Lad brødene køle af under et klæde.