Sådan undgår du klumper
i saucen, og sådan redder du den, hvis uheldet er ude.
Tøm bradepanden for
stegevæske til sauce
Du har taget julens
flæskesteg ud af ovnen, og nu skal saucen også lykkes, uden klumper.
Tip bradepanden og hæld
saucen op i en skål.
Du skal bruge ca. en
halv liter stegevæske til flæskestegssaucen.
Sådan laver du opbagt
sauce uden klumper til flæskesteg
Brun ca. en skefuld smør.
Når boblerne er blevet
små, tilsætter du samme mængde hvedemel.
Rør godt med dit
piskeris, så smør og mel først danner klumper og til sidst hænger sammen i en
glat masse.
Nu hælder du hele den
afkølede stegevæske i, mens du pisker og pisker over varmen, til alle klumper
er væk.
Spæd op med kold mælk,
til saucen er så tyk eller tynd, som du vil have den.
Smag til med salt og
peber og tilsæt evt. kulør.
Red sauce, der klumper
Skulle uheldet være ude
og saucen klumper, kan du hælde den igennem en si og varme den op igen.
Et godt gammelt husråd
mod sauceklumper lyder: Hæld kold mælk i den varme sauce og pisk den igennem.
Her behøver du ikke at si saucen. Prøv evt. tricket en dag, hvor du ikke har så
meget på spil som juleaften. Det virker også i persille- og bechamelsauce.
Derfor virker kold væske
Tilsætningen af kold
mælk eller anden kold væske sænker saucens temperatur og er muligvis derfor med
til at opløse klumperne i saucen. Det er dog et godt husmortrick.
Derfor kan saucen klumpe
I en opbagt sauce
smelter vi fedtstof, rører mel i og varmer blandingen op. Det sikrer, at alle
melpartiklerne dækkes af fedt eller smør, som gør, at de ikke finder sammen og
danner klumper, når væsken kommer i.
Hvis partiklerne ikke
dækkes tilstrækkeligt af fedtstoffet, vil de finde sammen og danne klumper.
Klumperne er svære at opløse, da de dækkes af en geleagtig overflade.