1 l. lunkent vand
200 g solsikkekerner
1 tsk honning
2 spk. havsalt
600 g rugmel
600 g grahamsmel
300 g sigtet hvedemel
2 spk. fennikel evt. brændenælde eller anis
Vandet hældes ud i et stort lerfad.
Honning og salt udrøres.
Tilsæt derefter korn og al melet og de ønskede krydderier.
Dejen æltes godt igennem (den er tung).
2 bageforme smøres godt med vitaquell margarine og dejen kommes i, formet som brød. Sættes til hævning – 12 til 15 timer – omvundet godt med viskestykker et sted hvor der er lunt, helst 30ºC.
Efter den lange hævning bages brødene i 3–4 timer ved ca. 125–150ºC.
Tildæk formene med bagepapir eller låg.
Vent til dagen efter med at skære i brødet, så får du de pæneste skiver.
Tips: Ved saltbrød hævemetoden er det vigtigt, at melet er af biodynamisk (eller økologisk) kvalitet.