Dette enkle rugbrød indeholder kun rugmel, og man tilsætter lidt eddike for at få en fastere dej. Kurvene giver disse brød deres flotte mønster. Antallet af brød afhænger af, hvor store kurve man bruger.
1 liter lunkent vand
100 g gær
1 spsk salt
2 spsk olie
2 spsk eddike
1 ½-1 ¾ kg rugmel
Gæren smuldres i et dejfad. Hæld lidt afvandet over gæren, og rør, til den er opløst. Hæld resten af vandet i, tilsæt salt, olie og eddike. Bland det hele sammen. Tilsæt næsten alt melet, og rør dejen godt sammen. Vær opmærksom på, at rug giver en mere klistret dej. Derfor skal man passe på ikke at ælte for meget hvedemel i. Lad dejen hæve under et klæde på et lunt sted i 1 time.
Tag tre eller fire kurve frem, og drys lidt rugmel i dem. Hæld lidt rugmel på en tallerken, og dyp dejen i hvedemel, når den skal formes. Man kan også bruge hvedemel. Så bliver overfladen mere jævn, og mønsteret fra kurvene træder ikke så tydeligt frem.
Når dejen er færdighævet, lægges den på et meldrysset bord. Del dejen.i så store dele, at de næsten fylder kurven ud. Tryk dejen med en fugtig klud, og rul dejen i hvedemel. Melet skal dække hele overfladen. Læg dejen i kurvene, og tryk den ned, så mønsteret træder tydeligt frem. Lad brødene efterhæve under et klæde i 45 min.
Læg brødene med kurven opad på en smurt bageplade. Fjern kurven. Rids det fremkomne mønster med en skarp kniv. Bag brødene midt i ovnen ved 225° i 10-15 min. Skru ned på 200°, og bag brødene i yderligere 20-30 min. Kig til brødene, mens de bages. Se på farven, og bank på undersiden. Når brødet lyder hult, er det færdigt. Lad dem køle af på en bagerist.