(1 stort brød)
Man spiser ris over hele verden, og det kan tilberedes på utallige måder. Ris i brød giver brødet en spændende konsistens. Man får noget at tygge på, samtidig med at brødet får et højere fiberindhold. Man kan både bruge en rest risengrød og en rest kogte ris fra middagen. Beregn omkring 2 dl kogt ris til ½ liter dejvæske. Hvis der i forvejen er salt i risen, kan man nedsætte mængden af salt i opskriften.
1 ½ dl ukogt ris
5 dl vand
1 spsk kommen
2 tsk salt
1 spsk olie
25 g gær
300 g grahamsmel
250-375 g hvedemel
Hvis man ikke bruger en rest ris, koges risen op sammen med vandet i en gryde, rør rundt og tag det af varmen. Lad risen køle af, til den er lunken. Det tager i alt 35-40 min.
Tilsæt kommen, olie og salt. Rør den smuldrede gær ud i væsken. Tilsæt det grove hvedemel og det meste af hvedemelet, og rør dejen sammen, til den er smidig. Lad dejen hæve under film eller et klæde i ca. 1 time.
Læg dejen på et meldrysset bord og ælt den, til den er glat og smidig. Form den til et rundt brød. Læg brødet på en smurt bageplade, og lad det efterhæve under et klæde i 30 min.
Bag brødet på nederste rille ved 250º i 35-40 min. Lad det køle af på en bagerist under et klæde.