Ris med bønner er inspireret af det caribiske køkken. Det er robust og mættende tilbehør til fisk og kød.
3 dl tørrede kidneybønner eller sorte bønner
1 løg
2 fed hvidløg
3 dl parboiled ris
1 flækket stærk chili
3 forårsløg i tynde strimler, det hvide og grønne hver for sig
1 ½ dl kokosmælk
1 kvist timian
Udblød bønnerne i rigelig vand 6-8 timer eller natten over.
Hæld vandet fra og giv bønnerne et opkog i letsaltet vand.
Hæld vandet fra og bring bønnerne i kog på ny ligeledes i letsaltet vand.
Tilsæt det hele løg og hvidløg og lad bønnerne koge for svag varme, til de er knap møre, ca. 1 time.
Kasser løg og hvidløg.
Mål ½ l af kogevandet fra og kasser resten.
Bring bønner, ris, chili og det hvide af forårsløgene i kog i kogevandet fra bønnerne.
Tilsæt kokosmælk, timian og groftkværnet sort peber.
Lad ris og bønner koge for svag varme til risene har opsuget væden, ca. 20 min. Lad dem trække 10 min.
Vend ris og bønner over i en skål og drys med det grønne fra forårsløgene.
Grønsager pr. person: ca. 150 g