Lav et lager - i dybfryseren! Pesto-elskere tager deres store morter i brug for at kunne præstere det ægte håndværk. Til nød kan man nu også bruge en stavblender - det bliver ikke helt så fint, men går meget hurtigere.
Nok til 4 entusiaster:
1 stort bundt basilikum
2 spsk pinjekerner
3 fed hvidløg
salt
1 ¼ dl olivenolie
50 g parmensan eller pecorino, friskreven
Pluk basilikum bladene af stænglen.
Lad være med at skylle dem, de skal højst tørres med fugtig køkkenrulle.
Rist pinjekerner ganske let på en tør pande - tag dem af komfuret, når de begynder at dufte.
Pil hvidløgsfedet og skær det i mindre stykker.
Purer med basilikum, pinjekerner og 1 knsp salt i mixeren - eller stød det i morteren.
Hæld blandingen over i en skål.
Tilsæt så olivenolie og reven ost i skefulde og rør, indtil konsistensen er dejlig cremet. Smag til med salt - færdig på under 20 minutter.
Smager godt sammen med spaghetti eller andre tynde pastasorter, minestrone eller andre grønsagsgryder, til fisk eller kød og til at smøre på brød.
kj pr. portion: 1000
Tips: Vinterpesto:
Den samme fremgangsmåde som ovenfor, men med persille, skalotteløg, valnøddekerner eller mandler, emmentaler eller appenzeller og solsikkeolie.