Prøv engang at gå hen i supermarkedet og læs deklarationen på en flaske olie-eddike marinade. Noter dig prisen. Og smag evt. på det sødligt-sure stads - selvom du i så fald nok er nødt til at købe den først.
Gå så hjem og lav din egen, klassiske olie-eddikemarinade af en god olie, en velsmagende eddike, evt. lidt fransk sennep, samt salt og friskkværnet peber. Og bemærk at her ikke behøves krydderiekstrakter, stabilisatorer, modificeret stivelse, citron koncentrat, antioxidant, farve, konserveringsmiddel, Zantang gummi og skumdæmpningsmiddel (!).
Til gengæld smager den meget bedre,ja præcis som en klassisk olie-eddikemarinade skal.
Alle olier kan bruges, som oliven-, tidsel-, valnød- eller vindruekerneolie, men det betaler sig at ofre lidt ekstra på en god kvalitet.
Eddiken kan være en eddike, der har stået med krydderurter, æbleeddike, en rød eller hvid vineadike. leller den dejlige balsamico-eddike. Den er gæret druemost, der er lagret på træfade og derved har den fået en dyb brun farve og en utrolig aromatisk smag. Balsamico er dyrere end anden eddike, men meget drøj i brug.
Når man laver en olie-eddikemarinade, skal man tænke på det gamle udtryk: "Eddike som en gnier, olie som en ødeland". Det er ikke meningen, at marinaden skal ramme ganen som et surt chok.
Lav altid rigeligt, så du har nok til flere dage og ryst marinaden i en flaske med tætsiddende låg. Lav marinaden den i følgende forhold:
et drys salt og et par vrid friskkværnet peber
1 tsk fransk sennep,
1 spsk vineddike, eller ½ spsk balsamico
5 spsk olie
Kom salt, peber og sennep i en flaske eller skål. Hæld eddiken i og ryst eller rør det sammen.Tilsæt rigelig olie. Ryst eller rør igen og smag til.