Surdej:
25 g gær
2,5 dl lunkent vand
2,5 dl hvedemel
Rør sammen og stil surdejen (med film) lunt i et døgn.
Fordej:
1 l lunkent vand (evt en halv juleøl)
knap 1 kg rugmel
2 spsk groft havsalt
1 spsk honning
Rør sammen og stil fordejen lunt med film 1 døgn.
Selve dejen:
Fordejen tilsættes:
3 dl lunkent vand - her tages 2,5 dl surdej fra til næste gang
330 g rugmel
375 g hvedemel/speltmel
Nogle håndfulde hørfrø og solsikkekerner, hvis man synes.
Fordel dejen i to rugbrødsforme.
Brug en stor ske, som dyppes i vand, så glider dejen let af skeen.
Glat godt til sidst og stil formene lunt i 5-8 timer...eller til dejen har hævet godt op til et par cm under kanten.
Bag i to timer ved 160°C, pensl rugbrødene med olie og bag videre 1 time ved eftervarme.
De behøver ikke at pakkes ind i våde viskestykker efter endt bagning.
Rugbrødene er lækre og det er meget tilfredsstillende at spise hjemmebagt.