Laver næsten sig selv. Kan piftes op med fløde eller hvidvin, krydres med sennep, skalotteløg, karry eller pesto til pasta, fjerkræ, grønsager.
Til 1 liter lysfond:
500 g kalveben (hakket i mindre stykker af slagteren)
1 porre
3 gulerødder
1 stk selleri (200 g)
2-3 løg
2 spsk tomatpure
1-2 laurbærblade
1 tsk peberkorn
1 bundt persille
1 tsk salt
Til den lyse fond skal man bruge nøjagtigt de samme ingredienser som til den mørke fond - nu skal de blot ikke svitses, men koges sammen i vandet.
Kom benene og de rengjorte og groft skårne grønsager i en stor gryde.
Læg også laurbær, peberkorn og skyllet persille ved og lad det lige knap være dækket med vand.
Lad det koge op uden låg og hæld af og til vand ved, så ingredienserne igen lige knap er dækket.
Efter godt to timer hældes alt over i en sigte og bouillonen sies.
Bouillonen koger op endnu engang og smages til med salt.
Skum fedtet af eller sug det op med køkkenrulle.
Tips
Basis bouillon kan holde sig cirka l uge i køleskabet eller den kan fryses i mindre portioner som forråd.