Limpa er et traditionelt gammelt svensk krydderbrød/sigtebrød, som man laver en gang om ugen. Til en familie laver man ca. 4 brød samme dag, som så kan holde ugen ud. Det smager fortrinligt med den krydrede smag af anis og fennikel og den sprøde skorpe.
3,5 dl vand
1 tsk salt
1 tsk mørk sirup
25 g gær
1 tsk fennikel
1 tsk anis
350 g sigtemel
300 g hvedemel
Opløs salt og sirup i lunkent vand og udrør gæren heri sammen med krydderier. Kom gradvist melet i og ælt dejen til den er smidig og slipper bordet let. Lav 1-flere runde (ligesom bondebrød) og sæt dem på en smurt bageplade. Hævning: tre kvarter. Sæt brødene i en 200ºC varm ovn og bag dem i en time. Pensl dem med vand to gange i løbet af bagningen (gør skorpen sprød). Pensl igen, når brødet kommer ud af ovnen.
Spis et varmt stykke limpa med smør og nyd den krydrede smag og sprøde skorpe uden andre forstyrrende sanseintryk.