1 rundt kæmpebrød eller 2-3 mindre brød
50 g gær
1 pilsner
3,3 dl varmt vand
1 spsk fint salt
1 spsk honning eller sukker
2-3 dl groft hvedemel, f eks. fuldkornshvedemel, speltmel, rugmel, sigtemel, boghvedemel eller bygmel
50 g smør eller ½ dl olivenolie
Ca. 1 kg proteinrigt hvedemel
Bland øl og varmt vand, og check, at temperaturen er tilpas lunken. Korn gæren i røreskålen og hæld øl og vand over. Rør indtil gæren er opløst. Tilsæt salt og honning og rør igen. Drys det grove hvedemel over gærblandingen, og rør rundt. Lad gærblandingen stå, til den bobler (20-30 min.).
Rør hvedemel i dejen, men ikke mere end at dejen nemt kan slås igennem med en træske. Tilsæt fedtstof. Når dejen virker elastisk, tilsættes 1 dl hvedemel ad gangen, som æltes ind med hånden eller På. køkkenmaskinen. Når dejen er nogenlunde fast, men stadig klistret, hældes den ud på et melet bord. Dejen æltes godt igennem. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, og form brødet.
Bag brødet ved 220° i ca. 40 min.
(Mindre hvis der bages flere brød).