25 g margarine eller smør
5 dl mælk
50 g gær
½ tsk salt
1 L rugsigtemel
2-2 ½ dl hvedemel
evt. varmt vand til pensling
Smelt fedtstoffet, hæld det i mælken og varm blandingen op til 37º.
Smuldr gæren i dejfadet og rør den ud i lidt af mælkeblandingen.
Tilsæt resten af blandingen samt salt og derefter rugsigtemelet i små
portioner ad gangen.
Rør og ælt dejen smidig og lad den hæve i ca. 40 min.
Hæld dejen ud på bagebordet og ælt hvedemelet ind.
Form den til to runde boller.
Prik dem med en gaffel og lad dem hæve fx i runde, meldryssede kurve. Så beholder brødet formen og bliver samtidig mønstret som kurven. Hæld det hævede brød ud af kurven på en bageplade med bunden opad.
Bag brødet i den nederste del af ovnen ved 200º i ca. 20 min.
Bruges ikke kurve, kan brødene pensles med varmt vand, straks de er taget ud af ovnen.