Det tager 3 dage at lave rugbrød og 2 dage hvis du allerede har en surdej. Men selv om det tager tid, så passer sig selv det meste af tiden og friskbagt rugbrød smager godt.
Til 2 store rugbrød
Surdej:
25 g gær (½ pakke)
3 dl vand
175 g skårne eller knækkede rugkerner (3 dl)
Rugbrødsdej:
1 l kærnemælk
¾ l vand
50 g salt
50 g flydende honning
200 g solsikkekerner
100 g sesamfrø eller græskarkerner
ca. 1,25 kg rugmel
750 g hvedemel
evt. 1 spsk smør
1. dag: rør ingredienserne til surdejen sammen og lad det stå til næste dag ved stuetemperatur.
2. dag: Rør resten af ingredienserne i dejen. Den er tung og lidt klæg.
Lad dejen hæve i et døgn (24 timer) et køligt sted.
Hvis det er meget varmt i vejret er det bedst i køleskabet.
Tag ½ l surdej fra til næste gang der skal bages rugbrød.
(surdej kan gemmes i en uge i køleskab eller opbevares i fryseren).
3. dag: Fyld rugbrødsformene ¾ op med dej, og lad dem efterhæve i cirka 2 timer.
Sæt dem i midten af ovnen.
Tænd ovnen på 175°C og bag brødene i 2 timer.
Stik evt. et stegetermometer i midten af brødet – det skal være 95-98°C.
Pensl evt. de varme brød med lidt smeltet smør.
Lad dem køle af på rist.
Tips: Rugbrød er meget velegnede til at fryses. Kom det i frysepose mens det er varmt og kom det i fryseren.
Jeg har nu aldrig købt rugbrød siden, de smager helt fantastisk. Morten Kopp