ca. 300 g surdej
½ dl koldt vand
10 g gær
2 spsk havsalt
1 ½ kg hvedemel
300 g hård durumhvede
300 g boghvedemel
½ dl finthakkede krydderurter - evt. herbes de provence
ca. ½ dl koldpresset god olivenolie
friske rosmarinstilke eller hakkede/tørrede urter
Start med at lave en surdej.
Surdejens mælkesyrebakterier er vigtige for brødets specielle smag og konsistens.
Kig i gamle kogebøger, eller prøv opskriften på Amos melposer med knækkede rugkerner
Ælt alle ingredienser til dejen sammen med hænderne, ikke med en ske, da der skal arbejdes kraftigt med dejen i ca. 5 min.
Den skal være lang, sej og tyndere end normal brøddej.
Sæt dejen til hævning på køl i min. 24 timer.
Husk at tage 300 g dej fra som surdej til næste bagning.
Hæld dejen (i en tykkelse på 2 cm) i en bageplade på bagepapir.
Hæld olivenolie over, og stik rosmaringrene ned i dejen.
Sæt den straks i ovnen ved 200ºC i 1 time, til brødet er gyldent og sprødt.
Tips: Smør olivenolie på hænderne, inden du begynder at ælte dejen, så klistrer den ikke fast.