For 30 år siden var der noget, der hed Struer Grovbrød. Dengang man brugte rigtigt hvedemel og håndværk. På brødfabrikken i Struer lavede de dette fremragende surdejsrugbrød.
Surdej (gør det selv):
1½ liter vand
2 spsk salt
650 g hvedemel
650 g rugmel
Det hele røres sammen, der lægges et viskestykke over, og dejen står over til næste dag.
Den kan sagtens stå en dag mere. Jo længere, jo mere sur.
Derefter tilsættes:
1 liter vand
1 kg knækkede rugkerner
250 g hørfrø
250 g solsikkefrø
Der røres godt.
Husk først at tage surdej fra til næste omgang. Opbevar den i køleskabet.
Smør to rugbrødsforme godt, fordel dejen og lad den hæve en lille smule, ca. to timer.
Bag uden luft, hvis det kan lade sig gøre, ca. 1½ time ved 170 ºC.
Forslag fra June:
Jeg har tidligere bagt brødet, men vil nu også tilføje mørkt
maltmel og sirup - vh June