(6) Tian de courge
På vintersøndage er der altid en steg på spid i familien Bouquets ildsted. Grønsagerne kan være hele løg, kogt i kødsaft med masser af krydderurter eller man kan få serveret en terracottaskål, fyldt med denne smeltende græskartian. »Tian« henviser både til, at det er en provencalsk gratin, og til den beholder, den tilberedes i. Inden gas- og elektriske ovne kom frem, blev en sådan tian med det nedadhvælvede metallåg fyldt med trækul, stillet på et trefodet jernstativ i en krog af ildstedet.
1 kg græskar uden skal og kerner, skåret i små terninger
l/2 kop ris, kogt i 10 minutter og dryppet godt af
1 håndfuld revet gruyere
4 spsk hvedemel, sigtet
3 fed hvidløg, finthakket
5 spsk timian, finthakket
l/2 tsk revet muskatnød
salt og peber
100 g rasp (kan udelades)
olivenolie
Forvarm ovnen til 170° C. Bland alle ingredienser, undtagen rasp, så græskarstykkerne bliver godt dækket af hvedemel og krydderurter. Kom det i en smurt gratinform, og drys rasp over. Stænk nogle spsk olivenolie ovenpå, og bag det i ovnen, til overfladen er sprød og dyb karamelbrun. Græskarrene får en næste pureagtig konsistens. Gratinen er fremragende som den er, eller sammen med sprød endivie salat eller som tilbehør til en almindelig steg.