1 kg fuldkornsrugmel (eller rugmel)
1 kg hvedemel
1,5 l vand
5 tsk salt.
1 kop surdej
Alle ingredienserne blandes i et stort lerfad og stilles overdækket med et fugtigt klæde i 12-24 timer.
Derefter tilsættes og iblandes ved god omrøring:
1 kg knækkede rugkerner
1 hvidtøl, maltøl eller pilsner
1 kop solsikkekerner
1 kop mørk sirup.
Tag en kop surdej fra og opbevar den i køleskabet til næste
rugbrødsbagning (det er noget, man ofte glemmer, så hav for en sikkerheds skyld også en portion surdej i fryseren)!
Fyld dejen i smurte forme og lad dem stå med et fugtigt klæde over i 3-12 timer.
Bagning:
1 time ved 100ºC og 1 time ved 200ºC.
De sidste 15-20 minutter af bagetiden kan brødene evt. tages ud af formene, så bliver skorpen hårdere.
Ved bagning af brødene anvendes EVA SLIP LET rugbrødsforme. De er store, og man skal bruge to forme til denne portion dej. Formene er indvendigt beklædt med en gummihinde, der, når den er varm, får brødene til at glide let og elegant ud af formene. Det er kostbare forme, men de giver også brødet det rigtige udseende og har tilnavnet" professionel".