Logo

Gastrique

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

400 g sukker
5 dl æbleeddike el. anden god eddike
 
Smelt sukkeret til gylden karamel på en pande.
Hæld eddiken på og lad karamellen smelte.
Kog gastriquen igennem til en tyktflydende sirup.
Hvis der bruges kirsebæreddike eller balsamico eller andre eddiker med sødme og et lavere syreindhold, er det kun nødvendigt at bruge 250 g sukker per 5 dl eddike.

Tips: Gastrique kommer fra Frankrig. En gastrique - eller gastrik som man ville sige på dansk - er en bitter-sød-syrlig sirup, som især franske kokke bruger til blandt andet at justere deres mørke saucer med.

 Gastrique fungerer som et korset for saucens aromaer og gør det muligt at lave en fremragende sauce uden fedt.
Den giver så at sige fonden/bouillonen og i den sidste ende saucen struktur, for det er sådan, man oplever det, når den flade smag og evt. fedtet i saucen pludselig får modspil.

En traditionel dansk brun sauce - et vandigt afkog på døde dyrs knogler og et par grønsager jævnet med hvedemel - mangler lige præcis gastrikkens fyldegivende smagselementer for at smage godt til julens kød.
Du kan også bruge gastrik i en dressing, til at glacere grønsager, i wokken eller til at pensle et stykke kød med under stegningen.
En gastrique kan laves på fem minutter, hældes på et sylteglas og opbevares i evigheder. Også uden for køleskab.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (13 stemmer)
Siden er blevet set 15.638 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
79724-10-2014 15:30:19 Jonathan
Jeg prøvede dette sukker/eddike forhold, og endte med en fuldstændig karameliseret gastrik. Måske noget mindre sukker (100-150g) ville være bedre! Eller så har jeg gjort et eller andet helt galt :-)

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her