Brød
Ciabata, der betyder tøffel (hjemmesko), stammer fra Como i Norditalien. Dejen kan formes som en stor herretøffel eller som flere små børnetøfler. Brødet har ret blød krumme og skorpe takket være olivenolien.
Fordej:
50 g grahamsmel
100 g hvedemel
15 g gær
2 ½ dl lunkent vand
Dej:
2 dl håndvarmt vand
1 tsk salt
½ dl olivenolie
ca. 400 g pizzamel
Rør fordejen sammen og lad den stå tildækket på køkkenbordet til næste dag. Rør vand, salt og olivenolie i fordejen. Tilsæt hvedemel og ælt dejen på maskine eller med melede hænder ved at løfte op i dejen fra skålens bund. Dejen bliver mere smidig, efterhånden som den æltes. Lad dejen hæve tildækket ca. to timer. Tag den ud på et meldrysset bord og form den til et tøffelformet brød på ca. 30x15 cm, brug evt. en dejskraber til at skubbe kanterne ind med. Efterhæv brødet tildækket 45 minutter. Sigt hvedemel over brødet og bag det 20-25 minutter ved 225ºC på nederste ovnrille.