Ordet chutneyer
egentlig indisk og betyder "stærkt krydret". Det bruges om det
tilbehør, man serverer til indisk mad, og som regel består det af en slags
marmelade kogt af frugt, vineddike, krydderier og sukker. De fleste chutneyer
er lidt stærke, men det kan man jo selv styre, når man laver sin egen chutney.
Selvom man
traditionelt serverer chutney som tilbehør til karryretter, fungerer det også
fint som tilbehør til koldt eller varmt kød, til kraftige oste eller som
smagsgiver i sauce og dressinger.
Forskellen på en
chutney og en relish er ikke helt tydelig, men en chutney har som regel
konsistens som en marmelade og er som regel sød, mens en relish indeholder
mindre sukker, er rå eller kogt meget lidt og har dermed mere bid.
Abrikos-chutney med peberfrugt
Arbejdstid: 30 min.
Kogetid: 55 min. Ikke Fryseegnet. ca. 1 liter
#
2 løg eller rødløg
2-3 røde peberfrugter
300 g tørrede
abrikoser
2½ dl vand
3½ dl æblevineddike
100 g sukker
1 spsk karry
½ tsk salt
*
Pil løgene og hak
dem fint.
Rens peberfrugterne
og skær dem i tern eller strimler.
Snit abrikoserne i
strimler.
Kom frugt og
grønsager i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og giv det et opkog
under omrøring.
Skru ned for varmen
og lad det simre, til det har marmelade-konsistens det tager ca. 45 min.
Hæld chutneyen i
skoldede glas og luk dem til med det samme.
Chutneyen kan holde
et par uger i køleskab.
Tips: Tilsæt evt.
konserveringsmiddel eller brug henkogningsmetoden for længere holdbarhed.
Æble- og rødbederelish
Arbejdstid: 30 min.
Bage/hviletid: 1 time og 20 min. Ikke Fryseegnet. ca. 1 liter
#
½ kg rødbeder
¾ dl æblevineddike
3 spsk sukker
½ tsk salt
¼ tsk knust sort
peber
½ kg syrlige æbler
1-2 spsk revet
peberrod
*
Vask rødbederne, pak
dem ind i stanniol og bag dem i ovnen ved 200 °C i ca. 1 time.
Lad dem afkøle i
pakkerne ca. 20. min. og træk så skallen af dem.
Rør vineddike sammen
med sukker, salt og peber.
Skræl æblerne og
skær dem i små terninger.
Smag til med
fintrevet peberrod, salt, peber og sukker og stil det i køleskabet.
Lad det trække
mindst 1 time før brug.
Relishen kan holde
sig ca. 3 dage i køleskab.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin