Sennep var helt uundværligt til bornholmernes mad. Man brugte et runkefad, når man skulle runke (male) sennepskarnene. Det var et træ- eller lerfad, hvori der var en jernkugle, som så runkede sennepskarnene, når den blev trillet rundt i fadet. Enhver husmor havde sin egen opskrift på sennep. Smagen var nærmest som sød, stærk fiskesennep.
2 spsk gul sennep
2 spsk sort sennep
4 spsk vand
4 spsk eddike
3 spsk honning
½ tsk salt
*
Sennepskornene runkes med jernkuglen i runkefadet.
Vandet tilsættes lidt efter lidt.
Når det har en passende konsistens, tilsættes eddiken og man smager til med honning og salt.
Da de færreste har et runkefad, kan en morter anvendes i stedet.
Opskriften er kun et eksempel. Mængden af sennepstyperne kan varieres indbyrdes, ligesom nogle anvender brun farin eller sukker i stedet for honning, og hvis det skal være ekstra fint, kan noget af vandet erstattes med portvin.