600 g artiskokker
2 skiver citron eller limen
Sauce:
1 tsk Dijon sennep
1 spsk hvidvinseddike
3 spsk olivenolie
salt og peber
Vrid stilken af så tæt ved bunden som muligt og skær bunden glat.
Klip bladspidserne af og fjern de nederste grove blade.
Skyl artiskokken godt og vej den.
Mikrobølg ved 900 watt mikrobølger i 10 min.
Se andre kogetider for større eller mindre portioner under titlen: "Grove grønsager"
Læg artiskokken med bunden opad i en stor skål.
Læg en citronskive over.
Dæk med låg eller mikrobølgefilm.
Lad artiskokkerne trække i 5 min. efter endt kogetid.
Vinagrette-sauce
Pisk Dijon sennep og hvidvinseddike sammen.
Tilsæt olien lidt efter lidt, og pisk kraftigt med et lille piskeris eller en gaffel.
Saucen skal blive let cremet.
Sådan spises en artiskok:
Pil et blad af ad gangen, dryp det i smør eller sauce og skrab den nederste kødfulde bladdel af med tænderne.
Inderst sidder det såkaldte "skæg". Det løsnes ved at man forsigtig trækker i toppen.
Tilbage er så den lækre bund der nydes med smør eller dressing til.
Tips: Artiskokker serveres varme med smør, der er rørt blødt med lidt salt og citronsaft, eller kolde med en vinagrette-sauce.