6 store appelsiner
1 dl appelsinsaft
½ dl vand
½ dl sukker
1 ½ stang vanilje
1 spsk lynghonning
2 dl økologisk piskefløde (den er lidt tykkere end almindelig piskefløde)
Skær skallen fra appelsinerne, idet man også fjerner den hvide hinde. Hold frugten i venstre håndflade og skær fileter af appelsinen fra hinderne med en lille, skarp kniv og kom fileterne i en skål.
Skær alle 6 appelsiner ud til fileter.
Pres saften af de tømte hinder ned i en skål og mål 1 dl af.
Hvis det skal gå hurtigt, kan man bare skære appelsinerne i skiver.
Kog sukker med vand og appelsinsaft til en sirup.
Rør honning og vaniljekorn ud i den varme sirup og hæld den over appelsinfileterne.
Salaten kan serveres med det samme eller marinere op til et døgn i køleskabet, godt tildækket.
Hvis salaten har afgivet meget væde, så hæld noget af det fra inden servering.
Server piskefløden i en lille kande. Man hælder selv fløde over frugtsalaten. Vent et øjeblik; så tykner fløden.
Variation: hvis desserten skal være sundere, kan man erstatte fløden med 2 dl økologisk kærnemælk eller tykmælk, rørt med 1 ½ spsk flormelis og 1 spsk fløde.
Man kan også undlade sukker-honninglagen og blande appelsinsaften med vaniljekornene alene.