Flæskesteg med svær er en mager og energifattig dansk klassiker, hvis man vel at mærke serverer grønsager til og ikke spiser sig mæt i en fed sauce eller kartofler.
Kogte grønsager er mest velegnede, fx grønne bønner, broccoli eller gulerødder. Har man mod på lidt nytænkning, kan jeg anbefale: Ingefærsyltede gulerødder (se opskrift), en Sød ferskensalat (se opskrift) eller en Rødbede-risotto (se opskrift), hvor stegeskyen fra flæskestegen er anvendt. 4 personer.
800 g kamsteg (flæskesteg)
3 laurbærblade
1 nellike
salt og peber
2 æbler
3 løg
jævning af 1 stor spsk hvedemel og lidt vand
Ovnen tændes på 200°C, og et ovnfast fad med 2 laurbærblade, 1 nellike og ½ cm kogende vand placeres i bunden af ovnen.
Sværen ridses ned til kødet og lægges på et lille stykke bagepapir med sværen nedad i det kogende vand.
Efter ca. 25 min. hældes vandet fra og gemmes til saucen.
Stegen vendes, og sværen gnides med salt - også ned i mellemrummene. Æbler og løg i grove tern placeres under stegen, så sværen ligger vandret.
Flæskestegen steges yderligere i 60 min.
Efter ½ time tages æbler og løg ud til sauce, og der skrues evt. op for ovnen, hvis sværen ikke er ved at være gylden og sprød.
De bagte æbler og løg koges med 1 laurbærblad og 5 dl af vandet fra den tidligere kogning af sværen.
Efter 15 min. sigtes æbler og løg fra, og kogelagen jævnes med en meljævning og smages til med salt og peber.
Hvis farven er kedelig, tilsættes evt. kulør.
Server evt. stegen med kartofler, rødkål og kogte grønne bønner eller broccoli.
Tips: Hvis man anvender stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 65°C, før stegen er færdig.
Da sværen består af næsten 100% protein og ikke indeholder nævneværdige mængder af fedt, kan man roligt spise den med god samvittighed, hvis man husker at skære fedtet under sværen fra.
Næringsberegning pr. person.
Fedt: 8,1 g 34e%
Protein: 30,8 g 57e%
Kulhydrat: 5,0 g 9e%
Kostfiber: 0,4 g
Energiindhold: 916 kJ