En lille kulinarisk fest. Hvis man endnu ikke fået en paellapande med sig hjem fra Spanien, kan man bare tage den største stegegryde eller sauterpande, man kan opdrive.
Smager godt sammen med tør spansk hvidvin - til 6 sultne:
6 små kyllingelår
500 g muslinger (hjertemuslinger, blåmuslinger, venusmuslinger)
6 store upillede rejer
200 g fast hvidløgspølse i et stykke (fx chorizo)
1 rød og 1 grøn peber
500 g bøftomater
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 ¼ liter hønse- eller kødbouillon
8 spsk olivenolie
300 g dybfrosne ærter
salt og frikkværnet peber
1 tsk paprika
0,1-0,2 g safran (evt. gurkemeje)
500 g risotto ris (spanske eller italienske)
2 citroner
Mange ingredienser - men ingen stress.
Kyllingelår, muslinger og rejer skylles (åbne muslinger smides væk) og tørres i et viskestykke.
Hvidløgspølsen skæres i skiver.
Peberfrugterne skylles, halveres, renses og skæres i strimler.
Tomaterne skylles og skæres i små terninger, stilken skæres væk.
Løg og hvidløg pilles og hakkes fint.
Bouillon varmes i en gryde, muslinger lægges deri og koger, indtil skallerne åbner sig (2-3 minutter).
Tag dem op og smid uåbnede muslinger væk.
Hold bouillonen varm.
Kæmpepanden eller stegegryden stilles på to kogeplader, hæld olie på panden, og lad den blive godt varm. Brun kyllingelårene godt 15 minutter ved stærk varme på alle sider, tag dem op igen og krydr med salt og peber.
Tilsæt rejerne - men kun 1-2 minutter, indtil de er blevet fint røde, tag det hele op.
Nu skal løg og hvidløg røres i panden, der igen er blevet ledig.
Så strimler af peberfrugt, tomater og ærter direkte fra frostposen, krydr med salt, peber og paprika.
Opløs safranen i den varme bouillon.
Nu blandes risene grundigt med grønsagerne, hvorefter der hældes varm bouillon over. Nu skal det stå og simre i 15 minutter, indtil al væske er opsuget af risen.
Efter fem minutter forvarmes ovnen til 180° (varmluft 160° - kan indstilles lidt senere).
Alt det, som stadig er udenfor - lår, muslinger, rejer, pølse - fordeles dekorativt oven på risen.
Et stort stykke alufolie lægges over, så det slutter tæt.
Ind i ovnen med det - og så er der lige en lille halv times tid til at dække bord, trække flasker op, skære citroner i både og glæde sig til maden.
kj pr. portion: 3400