Skoldning:
7 dl vand
5 dl fuldkornsmel
2 dl hørfrø
Surdej:
1 spsk honning
25 g gær
2 dl vand
3 dl fuldkornsmel
Dej:
½ dl olie
½ dl honning
25 g gær + lidt vand
1 spsk salt
2 dl solsikkekerner
4 dl kogte bygkerner
13-15 dl hvedemel
Dag 1:
Kog vandet op og kom det over hvedemel og hørfrø i en bunke.
Arbejd dejen sammen til den er blank.
Dæk med film og lad den stå i stuetemperatur.
Rør surdejen sammen i en anden bunke.
Dæk over og stil varmt.
Kog bygkernerne efter anvisningen på pakningen.
Dag 2:
Hæld skoldningen og surdej i en stor bunke.
Rør gæret ud i lidt vand og rør den sammen med øvrige ingredienser.
Arbejde dejen smidig og lad hæve i 30 min.
Arbejde dejen og del den i to dele.
Form hver del til to limpor, som lægges i smurte forme.
Hæv brødet til kanten af formen.
Bag i nederste del af ovnen i 15 min i 225ºC og herefter 40 min i 175ºC.
Læg alufolie over når limporna fået fin farve.
Lad limporna køle langsomt under et viskestykke.
Skær først i dem efter et døgn.
Lad dem modne 2 døgn inden dybfrysning.