4 personer
1 gedde ca.1,3 kg
3 fed hvidløg
70 g usaltet smør
160 g frisk spinat
2 dl fiskefond
30 hvide peberkorn
½ citron
salt og peber
hvedemel
Gedden tømmes og afskrælles. Skyl den omhyggeligt ind- og udvendigt. Hvidløgsieddene pilles og flækkes på langs. Med en lille spids kniv skæres seks små lommer langs fiskens rygben; anbring et halvt fed hvidløg i hver. Fisken drysses med salt, peber og hvedemel.
Varm 40 g smør i en stor, oval pande, til det har en smuk nøddebrun farve. Læg gedden på panden og steg den gylden, først på den ene side, derefter på den anden, i alt ca. 10 minutter. Læg den derefter i et ovnfast fad, hæld smørret fra panden over. Sæt den i forvarmet ovn ved 210'C i 20 minutter. Dryp den undervejs.
Mens gedden steger, gøres spinaten i stand og skylles omhyggeligt. Fyld en kasserolle med vand, tilsæt salt og bring den i kog. Kom spinaten i vandet og lad den koge i 4 minutter. Spinaten afdryppes og hældes straks i en skål koldt vand. Afdryppes på ny.
Peberkornene knuses. Hæld skefonden i en lille kasserolle, den i kog og tilsæt den knuste ber. Lad fonden koge næsten Ii ind. Tilsæt spinaten og varm den igennem under omrøring.
Hæld kasserollens indhold g nem en meget fintmasket sigte i en skål. Pres det gennem sigt ved hjælp af en træske. Resten smørret varmes på en lille pand det er nøddebrunt. Pisk det sm de smør i spinatsaucen. Tilsæt ten fra den pressede halve citron. Smag til med salt og peber.
Læg den stegte gedde i et stor ovalt serveringsfad. Hæld en sm sauce rundt om den og server r sten af saucen i en sauceskål.
Sætter man pris på det syrlige, kan man mindske mængden af spinat og tilsætte en håndfuld havesyre. Man mister i farve, hvad man vinder i smag. Tilsættes havesyre, vil citronsaften være overflødig.