½ skive rugbrød med smør
2 skiver flæskesteg med sprød svær
3 skiver tomat
2 spsk hakkede syltede rødbeder
2 skiver sky
½ tsk hakket persille
Tag sværen af flæskestegen og læg skiverne på brødet.
Læg tomatskiverne på skrå i midten og de hakkede syltede rødbeder ovenpå.
Skyen skal ligge på hver side af tomaterne.
Den sprøde svær lægges på skrå som pynt.
Drys den hakkede persille over.
Stegning af flæskesteg:
For at sværen skal blive sprød skal alle sværene være skåret helt igennem, så man kan se kødet. Drys kammen med et godt lag groft salt imellem sværene; man kan banke det af bagefter. Sæt 3 laurbærblade ned imellem sværene. Læg flæskestegen på en rist med bradepande under. Sæt den i midten af ovnen og lad den stege i 1-1 ½ time ved 200ºC. Stik en stegegaffel ned i midten af stegen. Er saften gennemsigtig, er stegen færdig.
Sky - den lette måde:
½ l vand + 1 spk. koncentreret oksebouillon (eller ½ l oksefond)
12 blade husblas
2 spsk portvin
1 tsk kulør
Udblød husblasen i koldt vand. Bring vand og oksebouillon i kog. Tilsæt den udblødte husblas og kulør. Tag gryden af varmen og tilsæt portvinen.
Bruges oksefond i stedet for, skal den smages til med salt og peber, ellers er fremgangsmåden den samme.
Kom skyen i en aflang form og lad den stå til den stivner. Stil den evt. i køleskabet, når den er kølet lidt af.
Tips: Når skyen er i formen, lægger man et stykke køkkenrulle på toppen, så får man ingen fedtkant.
Syltede rødbeder:
1 kg rå hele rødbeder koges til de er møre (som en kartoffel) med 1 spsk salt.
Mens rødbederne stadig er lunkne, kan man nemmest fa skindet af.
Skær rødbederne i skiver.
Kom dem i Atamonskyllede glas og hæld eddikelagen over.
Rødbederne skal stå i ca. 1 døgn før brug.
Eddikelage:
1 l lagereddike
½ l vand
½ kg sukker
1 spsk syltekrydderi (OBS! den skal være uden chili)
1 helt pillet løg
2 laurbærblade
1 spsk flydende Maggi-krydderi 1 spsk hele sorte peberkorn
1 bundt dild
Bring eddike og vand i kog.
Tilsæt sukker dernæst resten af ingredienserne.
Lad lagen koge i ca. ½ time under låg.
Denne lage bruges blandt andet også til agurkesalat og syltede rødbeder.