1 port.
¾ dl (60 g) tørrede gule ærter
2 ½ dl vand
1 nip salt
½ stk løg
½ stk mellemstor gulerod
½ nip merian og/eller
½ nip timian
½ stk bouillonterninger
Rens og skyl ærterne og læg dem i blød efter anvisningen på posen.
Skyl de udblødte ærter.
Giv dem et opkog i vand med salt, fjern skummet.
Tilsæt pillet løg, skåret i kvarte.
Kog ærterne ved svag varme under låg, til de er møre, ca. 1 time.
Kom gulerodsskiverne i ved slutningen af kogetiden.
Smag til med merian og/eller timian og med bouillonterning.
Server som hovedret med brød og derpå frugt eller en portion pandekager.
Næringsindhold i 1 portion ærtesuppe og 1 portion pandeka
ger med ½ dl frosne bær
kj 2490, kcal 595, fibre 12,0g, fedt 15,3g (23E%) mættet fedt 3,2g, flerumættet fedt 5,9g, P/S 1,8, kolesterol 125 mg
Næringsindhold i 1 portion ærtesuppe, 2 stykker knækbrød med blød plantemargarine og 2 skiver ost (30+/17% fedt) og 1 appelsin
kj 2290, kcal 550, fibre 14,7g, fedt 12,1g (20E%), mættet fedt 4,7g, flerumættet fedt 3,2g, P/S 0,7, kolesterol 19 mg.
Man kan selvfølgelig købe færdiglavede gule ærter med flæsk, hvis det skal være nemt. En portion færdiglavede gule ærter 2 ½ dl, fx. Findus, indeholder ca. 700 kj eller 170 kcal og ca. 4,0 g fedt.