500 g flækærter
500 g porrer
1 lille selleri
1 håndfuld selleritop
200 g saltet flæsk
1 grisetå
250 g røget pølse
salt og peber
1-2 ukogte kartofler
persille
Skyl flækærterne i en si under rindende vand, og kom dem i en gryde med ca. 4 l. vand (flækærterne behøver ikke at stå i blød).
Kom grisetå og flæsk samt lidt salt i, og lad retten simre under svag varme i 3 timer.
Tilsæt så de skiveskårne porrer, den finthakkede selleritop og sellerien skåret i strimler.
Lad blandingen koge nogle minutter og rør kraftigt i suppen.
Flækærterne vil blive til pure.
Da de kan brænde på, må man skrue ned for varmen under gryden.
Kom den røgede pølse i, og lad retten småkoge i ca. ½ time.
Kartoflerne kan rives og tilsættes suppen, så den jævner yderligere.
Tag pølsen op tillige med grisetåen og flæsket.
Skær pølsen i skiver, og læg dem tilbage i suppen.
Lige inden serveringen tilsættes frisk hakket persille.
Skær flæsket i skiver, og server det på pumpernickel, og hvis man bryder sig om det med sennep, spis dette til suppen der skal spises meget varm.
Tips: Dette er kun en version af den traditionelle hollandske ærtesuppe.
Der er mange variationer, man kan bruge griseknæskal (hvis man kan få det) i stedet for grissetå. I gamle dage brugte man ofte griseøre.
Man kan også komme svineribben på suppen.