2 brød. Tilberedningstid: ca. ½ time. Hævetid, surdej: ½ døgn.
Bagetid: 1 time. Fryseegnet.
Svensk rugbrød har en sur-sød, krydret smag. Det smager godt
med smør på og saltpålæg.
#
Surdej:
350 g rugmel (6½ dl)
7½ dl vand
1 spsk salt
1 spsk kommen
Fordej:
50 g gær
3 dl vand
350 g rugmel (6½ dl)
Dej:
2 dl mørk sirup
1 tsk stødt anis
1 tsk stødt fennikel 1 spsk eddike
350 g rugmel (6½ dl)
250 g sigtemel (4 dl)
ca. 400 g hvedemel (7 dl)
*
1. Surdej: Hæld koghedt vand over rugmelet og bland salt og
kommen i.
Lad surdejen stå tildækket ved køkkentemperatur i ½ døgn.
2. Fordej: Smuldr gæren og opløs den i lunkent vand.
Tilsæt surdejen samt rugmelet.
Rør det godt sammen og lad den fugtige dej stå tildækket på
et lunt sted i ca. 4 timer.
3. Ælt sirup, krydderier, eddike, rugmel og sigtemel i
dejen.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og ælt dejen godt.
Lad dejen hæve på et lunt sted i ½ time.
4. Ælt dejen sammen igen og form den til 2 store eller 3 små
brød.
Kom dem i smurte forme og lad dem efterhæve i en halv time.
5. Pensl brødene med vand og prik dem med en strikkepind
eller gaffel på oversiden.
6. Bag brødene på ovnens nederste rille ved 180 °C i ca. 1
time.
Pensl brødene med vand straks efter de er taget ud af ovnen.
Lad dem svale på bagerist med et rent viskestykke over.