Hjemmelavede æbleskiver smager bare bedre, og de kan laves
på utallige måder. Her får du æbleskiver på flere af de bedste måder.
Æbleskiver med bagepulver
# Ingredienser til 30 stk:
3 æg
3 spsk sukker
2½ dl kærnemælk
2 dl fløde 13 % eller piskefløde
250 g hvedemel (ca. 4 dl)
2 tsk bagepulver
revet skal af 1 appelsin eller citron
smør til bagning
Tilbehør: solbærsyltetøj og flormelis.
*
Pisk først æggehviderne stive.
Pisk derefter æggeblommer, sukker, kærnemælk og fløde
sammen.
Tilsæt hvedemel og bagepulver, og pisk det, til det er uden
klumper.
Bland de piskede æggehvider og citronskal i.
Bag æbleskiverne i smør.
Server æbleskiverne varme med solbærsyltetøj og flormelis
drys.
Gammeldags æbleskiver
# Ingredienser til 30 stk:
500 g hvedemel
4 dl fløde
125 g smør
6 æg
5 g sukker
123 g rosiner
125 g mandler
Kardemomme
50 g gær
*
Varm fløden let, til den er fingervarm. Rør gæren i, til den
opløses.
Tilsæt æg, sukker, kardemomme, smeltet smør og mel.
Skold rosinerne for at blødgøre dem, og tilsæt dem i
blandingen.
Smut og hak mandlerne fint, og tilsæt dem som det sidste, og
rør dejen godt.
Hæld dejen i æbleskivepanden, og steg æbleskiverne, til de
er gyldenbrune på alle sider.
Tips: Fyld hullerne i æbleskivepanden helt op, og vend
æbleskiverne lidt ad gangen med en strikkepind.
Æbleskiver med citron (næsten uden sukker)
# Ingredienser til 20 stk:
250 g hvedemel
10 æg
2,5 dl fløde
125 g smør
2 citroner
1 stang vanilje
kardemomme
5 g salt
5 g sukker
*
Smelt smørret, og pisk fløden, og stil begge dele til side.
Skil æggeblommer fra æggehvider, og sæt æggehviderne til
side til senere brug.
Rør æggeblommerne, og tilsæt mel.
Tilsæt derefter det smeltede smør samt den piskede fløde.
Smag dejen til med vanilje, sukker, salt, kardemomme og
revet citron samt citronsaft.
Vend til sidst de stiftpiskede æggehvider i dejen, og bag
æbleskiverne straks.
Tips: Steg æbleskiverne i afklaret smør for at opnå den
bedste smag. Afklaret er, når smørret er smeltet, men ikke brunet.
Sunde æbleskiver
# Ingredienser til 10 stk:
50 g flydende honning
3 æg
100 g mandelmel
5 skeer FiberHUSK® (fiberfrø-skaller)
1 vaniljestang
Citronskal af en økologisk citron
0,5 tsk salt
1 tsk natron
1,5 dl græsk yoghurt
*
Rør de tre æg med den græske yoghurt, og tilsæt mandelmel og
FiberHUSK.
Tilsæt derefter salt og natron.
Smag til med honning, citronskal og vanilje.
Stil dejen til hvile i 10 minutter, før æbleskiverne bages.
Tip: Denne opskrift er god, hvis man leder efter en lækker
julesnack, men gerne vil spare lidt på de mange kalorier, man normalt indtager
i december. Æbleskiverne indeholder færre kalorier end de mere traditionelle
æbleskiveopskrifter, og FiberHUSK er godt for en træg fordøjelse.
Oldemors æbleskiver
# Ingredienser til 70 stk:
25 g gær
½ liter lunken mælk
8 æg
100 g smeltet smør
375 g mel
6 spsk sukker
½ tsk kardemomme
Revet skal fra 1 citron
Smør til stegning
*
Opløs gæren i det lunkne mælk.
Pisk 8 æg og smeltet smør i mælkeblandingen.
Rør mel, sukker, kardemomme og citronskal sammen i en skål.
Kom mælkeblandingen i og pisk til du får en glat dej.
Lad dejen hæve i 2-2½ timer.
Opvarm en æbleskivepande og kom en klat smør i hvert hul.
Når smørret bruser af hældes æbleskivedej i hvert hul så det
næsten er fyldt (cirka ½ cm fra toppen).
Vend æbleskiverne undervejs med en strikkepind.
De skal i alt bages i cirka 7 minutter ved middel varme.
Gentag processen med resten af dejen.
Æbleskiver hører julen til og kan gøre enhver adventssøndag
i juletiden ekstra hyggelig. Især når duften af de små pandekager i kugleform
spreder sig gennem hele huset, føles det som rigtig hygge. Men faktisk lægger
den traditionelle æbleskive op til at blive fortolket. Hvad enten det er en
ikoniske konditor som står bag opskriften på de gammeldags æbleskiver med
rosiner og mandler, eller det er en sundere udgave, særligt designet til ro i
maven og med et græsk islæt.
»Æbleskiven er jo lidt sjov, fordi man kan sætte sit eget
præg på den, for eksempel ved at tilsætte smag som appelsin. Men man kan også
lave en surprise-æbleskive, hvor man kommer et stykke æble eller anden frugt i,
lige før man vender æbleskiven under stegning. Faktisk er nogle kokke begyndt
at lave dem med foie gras i midten. Det er kun fantasien, der sætter grænser.«
Frosne æbleskiver fejler fælt: Bag dem selv
Så kontant lyder udmeldingen fra testpanelet, der ikke er
imponeret over supermarkedernes frosne æbleskiver