Måske den mest kendte pastaret. Til 4 sultne:
1 løg
1 gulerod
2 stængler bladselleri
100 g stribet røget flæsk
2 spsk smør
300 g hakket oksekød
1 ¼ dl rødvin eller bouillon
1 lille dåse flåede tomater (400 g)
1-4 tørrede chilier
salt, peber fra kværn
500 g spaghetti
1 stykke parmesan
Begynd med de ingredienser, der skal på panden: skræl løg og gulerod, skyl selleristænglerne, skær sværen af baconen - og skær det hele i små tern.
Stil en stor pande på den varme kogeplade og vent, til panden er varm.
Læg baconterningerne på og steg dem ved middel varme, indtil fedtet næsten er smeltet.
Så tilsættes smør og alle grønsagsterningerne røres i.
Grøntsager og bacon skubbes ud i kanten af panden, så der er plads på midten.
Tilsæt det hakkede kød, del det op i mindre portioner med paletkniven og rør i det 2-3 minutter, indtil kødet er brunet til små, sprøde stykker.
Tilsæt vin eller bouillon. Hæld tomaterne med saften i, giv dem et lille tryk på panden og bland det hele godt.
Chilierne knuses eller hakkes og tilsættes med 1 tsk salt og peber.
Nu skal retten stå og simre i mindst 15 minutter (men 1 time skader såmænd ikke).
Rør ofte rundt.
Så er det pastaen: hæld 5 l vand i en stor gryde og lad det koge op.
Tilsæt 2 spsk salt.
Spaghettien hældes i det heftigt kogende vand, hjælp til med en grydeske, så pastaen hurtigt kommer under vand.
Pastaen koges 7-8 minutter uden låg, fisk et stykke spaghetti op og smag - spaghetti må under ingen omstændigheder være for blød, men heller ikke for hård.
Den skal være rar at bide i, 'al dente'.
Hvis saucen er kogt ind til for tyk en masse, så er det sidste chance for at tilsætte et par skefulde pastavand.
Spaghettien kommes over i en sigte og drypper af.
Smag saucen til, måske skal den krydres med lidt ekstra salt og peber.
Fordel spaghettien på varme dybe tallerkner, hæld godt med sauce over.
Sæt parmesan frem med en rivejern så kan man selv rive frisk parmesan over den dampende Spaghetti alla Bolognese
kj pr. portion: 3800