Til 4-5 personer
1 and på ca. 3 kg
Saltlage pr. liter vand: 125 g salt + 2 spsk sukker
Til kogning:
2-3 gulerødder
1 persillerod
1 pastinak
1 porre
3-4 persillestilke
2 laurbærblade
10-12 hele peberkorn
Peberrodssauce:
4 spsk smør
3 spsk hvedemel
3 dl suppe
2-3 dl fløde peberrod
salt og kværnet peber
Sprængt and kan serveres det meste af året, men efterårs grønsagerne passer så fint til, at den letsaltede and egner sig til sensommer og efterår.
Beregn 3-4 liter saltlage til 1 and.
Saltlage: Bland vand, salt og sukker i en gryde og kog få minutter.
Lad det svale af.
Kom den rensede and i den helt kolde saltlage.
Lad den trække på et koldt sted i 2 døgn.
Skyl anden og kom den i en gryde med vand, der dækker, og bring den langsomt til kogepunktet.
Skum suppen og kom de rensede, delte grønsager i sammen med laurbærblade og hele peberkorn.
Lad anden koge mør i ca. 1 ½ time.
Peberrodssauce: Smelt smørret og rør det sammen med melet.
Spæd med siet suppe og fløde.
Lad saucen koge godt igennem og smag til med friskreven peberrod, salt og peber.
Parter anden og server den på et varmt fad med sæsonens kogte grønsager samt peberrodssauce.
Tips: Aspargessauce kan også serveres til.
Godt tilbehør er også Flødepeberrod: Pisk 2 dl fløde til skum. Tilsæt flødeskummet 3-4 tsk citronsaft, 1-2 tsk sukker og friskreven peberrod. Flødepeberroden serveres kold eller frossen.