Oplev er den let syrlige smag i det Gammeldags surbrød, som er
velegnet på frokostbordet sammen med bl.a. den røgede laks.
2 brød. Tilberedningstid: ca. 20 min. Hævetid, surdej: 10-12
timer. Hævetid, dej: 1½-2 timer. Bagetid: 40-45 min. Fryseegnet.
#
Surdej:
25 g gær
2½ dl kærnemælk
175 g sigtemel (ca. 3 dl)
Dej:
2 dl vand
2-3 tsk salt
2-3 spsk kommen
450-500 g sigtemel (ca. 8 dl)
1 æg til pensling
*
1. Smuldr gæren og opløs den i kold kærnemælk.
Rør sigtemelet i til en ensartet blanding.
Lad det stå tildækket på et køligt sted natten over.
2. Lad nu surdejen stå ved stuetemperatur ca. 1 time.
Rør lunkent vand i og tilsæt salt, kommen og sigtemel.
Ælt dejen sammen.
Lad den hæve tildækket på et lunt sted i 1-1¼ time, eller
til dejen har fordoblet sit omfang.
3. Slå dejen ned og form den til to aflange brød.
Lad brødene efterhæve 35-45 min. på melet bageplade eller
bageform belagt med bagepapir.
4. Pensl med sammenpisket æg.
Bag brødene midt i ovnen ved 200 °C i 40-45 min.