Gasgrillen overgår trækulsgrilIen på et punkt, og det er hastighed. Når først gasflasken er monteret, er det lige så nemt som at tænde for varmluftsovnen inde i køkkenet. Tænd blot på knappen, så er grillen klar i løbet af ti minutter.
En gasgrill kan bruges med såvel flydende gas som naturgas, men da naturgas ikke sælges på flasker i Europa, bruges her flydende gas, der er en blanding af butan og propan. Gassen er under moderat tryk i flasken og er altså flydende. Når trykket sænkes, forstøver væsken og bliver til gas.
Sådan tænder du din gasgrill:
A. Tjek at der er gas nok i gasflasken (nogle modeller har en måler, der viser, hvor meget gas der er i flasken).
Åbn kedlens låg. Sørg for, at der er slukket for gastilførslen til grillen.
B. Åbn for gasflaskens regulator.
C. Åbn for en brænder og tænd grillen som anført i brugsanvisning enten med tændingsknappen eller med en tændstik.
Når den første brænder er tændt, åbnes der for de øvrige brændere.
D. Luk låget og forvarm grillen, til termometeret viser 245-275°C.
Det tager 10-15 minutter.
Indstil derefter brænderne, så de passer til den direkte metode (se figur 10/11) eller den indirekte (se figur 12/13). Grillen er nu klar til brug.
● Læs altid sikkerhedsinstruktionerne omhyggeligt, før du transporterer, opbevarer og monterer gasflasker.
Rengøring af gas grill
Den nemmeste måde at holde grillen ren på er at gøre den ren, hver gang du skal til at bruge den. Når grillen er opvarmet, skrubbes de løsnede partikler af stegeristen med en langskaftet messingbørste eller noget sammenkrøllet alufolie. Grillens varme 'steriliserer' faktisk stegeristen, og de sidste rester af mad, stegefedt eller marinade kan børstes eller skrubbes af. En trækulsgrill kan rengøres på samme måde.
figur 10
Den direkte metode
Denne metode anbefales til bøffer, koteletter, grillspid, pølser og andre madvarer, der skal grilles i mindre end 25 minutter for at blive gennemstegte.
Tænd grillen og indstil alle brændere på »Høj«, luk låget og lad grillen varme op. Læg maden midt på stegeristen (se figur 11).
Indstil brænderne på den ønskede varme i henhold til opskriften.
Læg låget på og grill maden direkte over varmekilden (se figur 10).
Vend maden, når halvdelen af stegetiden er gået.
figur 11
figur 13
Den indirekte metode
Denne metode anbefales til alle hele stege, helt fjerkræ og andre store kødstykker.
Tænd grillen og indstil alle brændere på »Høj".
Luk låget og lad grillen varme op.
Læg maden midt på stegeristen og sluk for den/de brænder(e), der befinder sig lige under maden.
Indstil brænderne på begge sider af maden på den varme, der er angivet i opskriften.
Læg låg på kedlen og grill maden indirekte (se figur 12).
Varmen stiger op omkring maden og bliver kastet tilbage fra kedlens indersider, så maden steges jævnt på alle sider.
Den cirkulerende varme fungerer som en varmluftsovn, så det er ikke nødvendigt at vende maden (se figur 13).
figur 12
Røget smag fra en gasgrill
Det er nemt at give maden en røget smag.
Man kan købe mange forskellige dufte i form af duftende træstykker og træflis til brug i grillen, for eksempel æble, kirsebær, ahorn, hikkori, eg, pekantræ eller vinstokke. Naturen byder også på andre dufte, blandt andet fra træagtige stængler af rosmarin, laurbær eller timian.
Du kan også bruge valnødde-, mandel- eller hasselnøddeskaller.
Lad din foretrukne type "smagsgiver" trække i koldt vand i ½ time.
Læg dem i en lille foliebakke eller et røgkammer (der fås som tilbehør til grillen). Hvis du bruger en foliebakke, flyt da stegeristen og stil foliebakken i det forreste venstre hjørne på grillen, direkte oven på bjælkerne (Flavorizer bars).
Læg stegeristen på igen. Tænd og forvarm grillen. Røgen dannes under opvarmningen, før maden lægges på grillen. Når grillen er opvarmet, og røgen er dannet, lægges maden midt på stegeristen og grilles som anført i opskriften.
Læg aldrig mad direkte over bakken med træflis.