Dejen er en
hjemmelavet smørdej, som skal hvile lidt undervejs, og fyldet er en hjemmelavet
æblemarmelade med ingefær.
Arbejdstid: 1 time. Hviletid:
2 timer. Koge/bagetid: 1 time. Kan fryses rå. Giver 12 stk.
#
Dej:
400 g hvedemel
3 spsk sukker
½ tsk salt
1 økologisk citron
225 g koldt smør
1 æg
1½ dl mælk
Æblemarmelade:
500 g syrlige æbler
½ dl vand
250 g sukker
2 spsk citronsaft
1 spsk revet ingefær
(kan udelades)
Pynt:
perlesukker og evt
nøddeflager
*
SIGT melet, og
tilsæt sukker, salt og fintrevet citronskal.
Skær det kolde smør
i små terninger, og hak det i melet med et mørdejsjern eller i en
foodprocessor.
Der skal være små
klumper smør at se.
DEL ægget i blomme
og hvide (gem hviden til pensling), og pisk æggeblommen sammen med kold mælk.
Saml hurtigt dejen
med væsken den skal ikke æltes.
Pak dejen ind, og
sæt den i køleskab 1 times tid.
SKRÆL æblerne,
udkern dem, og skær dem i både.
Læg dem i en gryde
med vand, sukker, citronsaft og evt. ingefær, og giv det et opkog.
Skru ned og lad det
simre ca. 30 min. rør af og til.
Hæld marmeladen i en
skål til afkøling.
RUL dejen ud på et
meldrysset bord til et rektangel (ca. 20x30 cm).
Fold enderne ind mod
midten, og læg den foldede dej dobbelt.
Pak dejen ind, og
lad den hvile ½ time i køleskabet.
Rul dejen ud, og
fold igen som før.
Pak ind, og lad
dejen hvile koldt endnu ½ time.
RUL dejen ud til en
plade (ca. 35x45 cm) på et meldrysset bord.
Del den i 12
firkanter (ca. 11x11 cm).
Læg en skefuld
æblemarmelade på hver.
Pensl kanterne med
koldt vand, og fold dejen sammen omkring fyldet - enten lige over eller
diagonalt, til trekanter.
Tryk kanterne med en
gaffel, og rul pakkerne ganske let med kagerullen, så fyldet fordeler sig.
LÆG pakkerne på en
bageplade med bagepapir, og pensl dem med sammenpisket æggehvide.
Drys med perlesukker
eller nøddeflager.
Bag kagerne ved 200 °C
i ca. 25 min.
TIPS: Æblefisk kan
også bages med færdigkøbt og/eller færdigkøbt æblemarmelade.